Λάθη κατά την ανακαίνιση

Λάθη κατά την ανακαίνιση

 

Ανακαίνιση. Η λέξη αυτή μας φέρνει στο νου εικόνες από βρώμικα δωμάτια, γεμάτα σκόνη. Σκεφτείτε μια ανακαίνιση κουζίνας, όπου η κουζίνα, το ψυγείο και το πλυντήριο πιάτων έχουν τοποθετηθεί στη μέση του σαλονιού – ιδανική περίπτωση να φιλοξενήσετε κάποιους φίλους, σωστά; Ακόμα χειρότερες είναι οι ανακαινίσεις μπάνιου.

Ναι, σίγουρα η ανακαίνιση μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα στρες. Η ανακαίνιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, όταν συναντάμε προβλήματα, και ας το παραδεχτούμε, πόσο συχνά ακούτε, ότι μια ανακαίνιση πηγαίνει ομαλά χωρίς απρόσμενες εκπλήξεις – σχεδόν ποτέ.

Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να αποφύγετε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά λάθη, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης. Είτε το κάνετε μόνοι σας, είτε προσλάβετε κάποιον επαγγελματία, υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που συναντώνται ξανά και ξανά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά την ανακαίνιση και πώς να τα αποφύγετε.

Λάθη κατά την ανακαίνισηΥπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να προκύψουν κατά την ανακαίνιση, τα γνωρίζετε όλα; Γνωρίζετε  πώς να τα αποφύγετε;

Είναι η κατάλληλη ανακαίνιση για εσάς;

Γιατί θέλετε να κάνετε ανακαίνιση; Ρίξτε μια καλή ματιά στο σχέδιο που έχετε στο μυαλό σας και βεβαιωθείτε, πως ό,τι κάνετε, το κάνετε για τους σωστούς λόγους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας, αν ο χρόνος, η προσπάθεια και τα έξοδα που θα κάνετε, αξίζουν τον κόπο. Μπορεί αυτή η ανακαίνιση να είναι μια επένδυση στο σπίτι σας, εξασφαλίζοντας, ότι θα πάρετε πίσω τα χρήματα σας, όταν το πουλήσετε; Αν αυτή η ανακαίνιση δεν κάνει το σπίτι σας πιο επικερδές, ή αν είναι κάτι που πιθανώς να μειώσει τον αριθμό των εν δυνάμει αγοραστών, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε, να το ξανασκεφτείτε – εκτός εάν αυτό είναι το παντοτινό σας σπίτι.

Υπάρχουν πολλές ανακαινίσεις που προσθέτουν αξία στο σπίτι σας, υπάρχουν όμως και μερικές, που τη δεδομένη στιγμή, φαίνονται να είναι μια καλή ιδέα, αλλά ίσως εντέλει οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να αναρωτηθούν. Τι σκέφτονταν; Κάντε μια καλή προετοιμασία, ώστε να ανήκετε σε αυτούς που δεν καταλήγουν σε τέτοιες σκέψεις.

Λάθη κατά την ανακαίνιση

Βεβαιωθείτε, ότι κάθε ανακαίνιση που αναλαμβάνετε είναι η κατάλληλη επένδυση στο σπίτι σας, όπως μια ανακαίνιση κουζίνας.

Σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού και προσκόλληση σε αυτό

Αυτό είναι κάτι δύσκολο. Ενώ είναι εύκολο να γνωρίζετε το ποσό που θέλετε να δαπανήσετε, είναι πολύ πιο δύσκολο να μην ξεφύγετε από αυτό το αρχικό ποσό.

Καθίστε και σχεδιάστε τον προϋπολογισμό σας πολύ προσεκτικά. Φτιάξτε μια λίστα για κάθε μικρή δαπάνη που μπορείτε να σκεφτείτε, και στη συνέχεια επανεξετάστε την με τον εργολάβο που σκοπεύετε να προσλάβετε, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε, πως δεν υπάρχουν άλλα έξοδα που εκείνος / εκείνη μπορεί να σκεφτεί. Με το να υπολογίζετε τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης, κάνετε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα του έργου σας.

Βεβαιωθείτε, ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις δαπάνες μιας ανακαίνισης πριν αρχίσετε να γκρεμίζετε. Εάν υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τότε απλώς επιλέξτε με σύνεση – διαλέγοντας τα σχέδια εκείνα που θα κάνουν το σπίτι σας πιο επικερδές και εσάς πιο ευτυχισμένους.

Λάθη κατά την ανακαίνιση

Το να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης είναι κάτι δύσκολο, επιλέξετε όμως με σύνεση και κάντε μόνο ό, τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και ό, τι είναι κερδοφόρο.

Προσλάβετε τον σωστό Επαγγελματία

Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Το να προσλάβετε τον λάθος άνθρωπο μπορεί κυριολεκτικά να σας αφήσει άφραγκο και να καταλήξετε να ζείτε με ένα μισοτελειωμένο ή κακοφτιαγμένο έργο.

Η πρόσληψη του σωστού επαγγελματία είναι πάνω από όλα το πιο σημαντικό στοιχείο της κάθε αναδιαμόρφωσης. Θα πρέπει να προσλάβετε κάποιον που είναι αξιόπιστος, τίμιος, ειδικός και με πολλές συστάσεις. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι, πως ο κατασκευαστής / εργολάβος σας γνωρίζει τις προσδοκίες σας και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, και είναι σε θέση να εργαστεί εντός αυτών.

Αφιερώστε άφθονο χρόνο για αυτή την απόφαση και μιλήστε με πολλούς κατασκευαστές / εργολάβους. Βεβαιωθείτε, ότι έχουν την απαραίτητη άδεια και ότι είναι διαπιστευμένοι επαγγελματίες.

Λάθη κατά την ανακαίνιση

Προσλάβετε τον κατάλληλο επαγγελματία για τις επείγουσες εργασίες. Αν ψάχνετε για μια νέα πισίνα και βεράντα, τότε προφανώς θα πρέπει να προσλάβετε κάποιον ειδικό σε αυτούς τους τομείς.

Κάντε ανακαινίσεις οι οποίες ταιριάζουν με το υπόλοιπο σπίτι

Ζείτε σε ένα παλαιό νεοκλασικό σπίτι, ή μια σύγχρονη μινιμαλιστική έπαυλη; Όποιο κι αν είναι το στυλ του σπιτιού σας, το καλύτερο είναι, κατά την ανακαίνιση του χώρου, να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να παραμείνετε πιστοί στο κυρίως θέμα και το ύφος του. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την καταστροφή ενός όμορφου νεοκλασικού με την προσθήκη λάθος παραθύρων, θυρών, διακοσμητικών κλπ. Το να επιχειρήσετε να μετατρέψετε ένα σύγχρονο σπίτι σε ένα αγροτικό σπίτι, μια ρουστίκ κατοικία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα τραγικό αποτέλεσμα.

Λάθη κατά την ανακαίνιση

Βεβαιωθείτε, ότι οι ανακαινίσεις σας ταιριάζουν με το υπόλοιπο του σπιτιού σας. Εάν έχετε ένα βιομηχανικό στυλ στο σπίτι σας τότε παραμείνετε σε αυτό το θέμα.